Wat we doen

KU[N]ST Leuven organiseert grote culturele stadsfestivals in samenwerking met tal van organisaties en de Leuvense universiteit. Deze festivals brengen erfgoed, wetenschap en innovatie op een verrassende wijze samen.

Hoogtepunt van het stadsfestival is steeds een internationale bruikleententoonstelling in M - Museum Leuven. Een breder cultureel programma met theater, dans, concerten, tentoonstellingen, kunst in de openbare ruimte, workshops, lezingen, stadsverkenning, rondleidingen, evenementen, etc. bekijkt het gekozen thema vanuit verschillende disciplines en invalshoeken.

Het programma krijgt vorm in samenwerking met Leuvense partners uit de cultuur- en erfgoedsector en het wetenschappelijke en toeristische veld. KU[N]ST Leuven staat in voor de algemene coördinatie en communicatie.

De projecten van KU[N]ST Leuven richten zich tot een breed publiek van participanten en bezoekers uit Leuven en de ruimere regio, Vlaanderen, België en het buitenland.


Wat we doen
  • Wouter Jaspers
    Wat we doen
  • KU[N]ST Leuven
    Wat we doen
  • M - Museum Leuven
    Wat we doen
  • KU[N]ST Leuven
    Wat we doen
  • Isabel Arthuis
    Wat we doen
  • Stephanie Berger
    Wat we doen
  • Wouter Jaspers
    Wat we doen

De projecten

In het najaar van 2014 was de 500ste verjaardag van Andreas Vesalius, wereldberoemd anatoom en alumnus van de universiteit van Leuven, het aanknopingspunt. Het lichaam en lichamelijkheid was het centrale thema van deze editie die meer dan 150.000 bezoekers naar Leuven bracht.

In 2016 was het 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en politicus Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek 'Utopia' publiceerde. Leuven vierde deze mijlpaal met een groot cultureel stadsfestival dat 220.000 deelnemers wist te bekoren, waarvan 90.137 bezoekers voor de prestigieuze bruikleententoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ in M - Museum Leuven.

In het najaar van 2018 stond het erfgoed van de familie Arenberg centraal. Al meer dan vijf eeuwen speelt deze familie een belangrijke rol op het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel in Leuven en de regio, in België en Europa. Een feestelijk openingsweekend, een tentoonstelling in museum M die hun kunstcollectie eenmalig terug samenbracht en verschillende evenementen lokten zo’n 70.000 bezoekers naar Leuven.

In het najaar van 2021 ontketende het stadsfestival KNAL! een grote culturele big bang in Leuven. Rode draad was de verwondering van de mens over de kosmos en het ontstaan ervan, naar aanleiding van Professor Georges Lemaître die in 1931 zijn revulotionaire theorie over de oerknal schreef aan de Leuvense universiteit. Het veelzijdige en vernieuwende festivalprogramma bracht maar liefst 89.187 bezoekers op de been.