KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
In het najaar van 2021 plant KU[N]ST Leuven een groots opgezet cultureel stadsfestival over het ontstaan van de kosmos.

Oerknaltheorie
De Big Bang-theorie is in Leuven geschreven. Professor Georges Lemaître lanceerde in 1931 aan de Leuvense universiteit deze revolutionaire theorie. De hypothese over het 'oeratoom', het ontstaan van de kosmos, zette de wereld op zijn kop. Ook nu nog speelt de KU Leuven een toonaangevende rol in de zoektocht naar het ontstaan van het universum. Denk maar aan professor Thomas Hertog die nauw samenwerkte met Stephen Hawking.
KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
Dat KU[N]ST Leuven een nieuw stadsfestival rond dit thema plant, is dus niet verwonderlijk. Van 16 oktober 2021 tot 30 januari 2022 plant KU[N]ST Leuven een nieuw cultureel stadsfestival met als titel KNAL! Stadsfestival van de Big Bang. Centraal staat de verwondering over de kosmos en haar ontstaan. KNAL! brengt op ambitieuze wijze kunst en wetenschap samen in tentoonstellingen, installaties, voorstellingen, happenings, lezingen, etc. Dit alles met de ernst van een wetenschapper en de verwondering van een kind.
Zet het alvast in je agenda!
Een nieuw stadskunstwerk voor Leuven
Er komt een nieuw kunstwerk in Leuven. Maar wat het wordt, wie het maakt en waar het komt te staan: dat weet nog niemand... Met de opdracht voor een nieuw kunstwerk wil KU[N]ST Leuven KNAL! tot in het Leuvense straatbeeld laten leven. Een groep Leuvenaars zullen mee nadenken en beslissen over dit nieuwe kunstwerk voor Leuven.
Ontdek onze voorgaande projecten

Vijf eeuwen Arenberg
Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. In het najaar van 2018 stroomde er drie maanden lang blauw bloed door Leuven. De veelzijdigheid en invloedrijke rol van dit markante geslacht vormde de rode draad tijdens het Arenberg Festival. De meest bijzondere verhalen kwamen in een totaalgebeuren tot leven.

500 jaar Utopia
In 2016 was het precies 500 jaar geleden dat Thomas More zijn beroemde boek Utopia in Leuven liet drukken. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor een vier maanden durend cultureel festival dat bewoners en bezoekers onderdompelde in het utopisch denken.

Vesalius kruipt onder je huid
In 2014 kroop Vesalius onder de huid van de Leuvenaars. De stad gaf de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart was de tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in M – Museum Leuven.