Vijf eeuwen Arenberg
Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. In het najaar van 2018 stroomde er drie maanden lang blauw bloed door Leuven. De veelzijdigheid en invloedrijke rol van dit markante geslacht vormde de rode draad tijdens het Arenberg Festival. De meest bijzondere verhalen kwamen in een totaalgebeuren tot leven.
De adel heeft de reputatie weinig toegankelijk te zijn. Daar bracht het Arenberg Festival in 2018 verandering in. Leuven zette toen de verschillende kanten van de adellijke familie Arenberg in de kijker. Meer dan vijf eeuwen lang speelde dit geslacht een belangrijke rol op het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel in de regio rond Leuven tot ver daarbuiten.
Een programma met adellijk allures
Het stadsfestival had als doel de rijke geschiedenis van de familie Arenberg in al haar facetten te belichten. Met tal van evenementen kreeg de bezoeker inkijk in de bijzondere interesse voor kunst en cultuur, wetenschap en natuurbeheer. Ook hun politieke en economische impact en hun Europese kosmopolitische levensstijl mocht niet ontbreken.
Het startschot van het stadsfestival werd gegeven met een groot openingsweekend in en rond het Arenbergkasteel. Het hele weekend lang was er een bruisende mix van technologie, amusement, cultuur, culinaire ontdekkingen en heel veel doe-activiteiten voor alle leeftijden. Hoogtepunt was ongetwijfeld een videomapping op de gevel van het kasteel door videokunstenaar Nele Fack.
235 kunstwerken uit de Arenbergcollectie
De trekpleister van het Arenberg Festival was de tentoonstelling in M – Museum Leuven. ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ bracht vele topstukken uit de vroegere Arenbergcollectie eenmalig terug samen. Rubens, Jordaens, Dürer en Breughel sierden ooit de vertrekken van de adellijke woonverblijven. De indrukwekkende kunstcollectie behoorde op haar hoogtepunt zelfs tot de absolute top.
Speciaal voor de tentoonstelling werden enkele oude theaterkostuums van de Arenbergs gerestaureerd. Op een adellijke catwalk werd een selectie van de mooiste kostuums opgesteld.
Het betere werk in de wondere wereld der tentoonstellingen
Succesformule
De stadsbrede culturele festivals van KU[N]ST Leuven worden door het grote publiek gesmaakt. Ook het Arenberg Festival wist 70.280 bezoekers op de been te brengen. In het totaal bezochten 45.641 mensen de tentoonstelling in museum M. Ook het openingsweekend kon op enthousiasme rekenen, met een opkomst van zo’n 10.000 Leuvenaars.
Ontdek meer
KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
In het najaar van 2021 liet KU[N]ST Leuven de bigbangtheorie opnieuw knallen met een veelzijdig festivalprogramma over onze verwondering voor het ontstaan van de kosmos.
500 jaar Utopia
In 2016 was het precies 500 jaar geleden dat Thomas More zijn beroemde boek Utopia in Leuven liet drukken. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor een vier maanden durend cultureel festival dat bewoners en bezoekers onderdompelde in het utopisch denken.
Vesalius kruipt onder je huid
In 2014 kroop Vesalius onder de huid van de Leuvenaars. De stad gaf de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart was de tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in M – Museum Leuven.