Vesalius kruipt onder je huid
In 2014 kroop Andreas Vesalius onder de huid van de Leuvenaars. De stad gaf de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart was de tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in M – Museum Leuven.
500 jaar Vesalius
Onder de titel ‘Vesalius kruipt onder je huid’ vierde de universiteitsstad in 2014 de 500ste verjaardag van de wereldberoemde wetenschapper en anatoom Andreas Vesalius.
Tussen 1530 en 1537 verbleef Vesalius enkele jaren als student in de stad. Bovendien voerde hij in Leuven ook een aantal dissecties uit. Nog steeds herinneren straatnamen, gebouwen en instituten aan de man die de geneeskunde een beslissende wending gaf.
Tal van Leuvense culturele organisaties en de universiteit lieten zich inspireren door Vesalius en het menselijk lichaam. Vanuit diverse invalshoeken en artistieke disciplines ontstond een rijk en gevarieerd cultureel programma.
Vesalius. Het lichaam in beeld
M – Museum Leuven toonde in de tentoonstelling ‘Veslius. Het lichaam in beeld’ de impact van de figuur van Vesalius. Zowel de medisch anatomische tradities en de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam kwamen aan bod. Vertrekpunt voor curator Geert Vanpaemel was Vesalius’ magnum opus Humani Corporis uit 1543. De minutieuze anatomische beschrijvingen en de prachtige afbeeldingen inspireerden honderden jaren lang artsen én kunstenaars.
Een expositie die je bij je nekvel grijpt
Naast de kunsthistorische tentoonstelling wijdde museum M ook een monografische expo aan Markus Schinwald. In deze solotentoonstelling kreeg de bezoeker een scala aan schilderijen, sculpturen, aquaria, films, installaties en live performances voorgeschoteld.
Een rijk cultureel programma
Naast de tentoonstellingen in M vonden er in de stad heel wat activiteiten plaats. Zo werd er gekozen voor een sterk dansluik. Ook de Leuvense theaterhuizen stelden hun programmatie in het teken van het lichaam. Via boeiende stadswandelingen werden enkele belangrijke plaatsen van Vesalius ontsloten. Een bijzonder uitgebreid en divers aanbod aan lezingen over de historische context en de hedendaagse medische ontwikkelingen vervolledigde het festival.
In het totaal namen 150.433 personen deel aan het stadsfestival. De Vesalius-tentoonstelling in museum M klopte af op 58.127 bezoekers.
Ontdek meer
KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
In het najaar van 2021 liet KU[N]ST Leuven de bigbangtheorie opnieuw knallen met een veelzijdig festivalprogramma over onze verwondering voor het ontstaan van de kosmos.
Vijf eeuwen Arenberg
Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. In het najaar van 2018 stroomde er drie maanden lang blauw bloed door Leuven. De veelzijdigheid en invloedrijke rol van dit markante geslacht vormde de rode draad tijdens het Arenberg Festival. De meest bijzondere verhalen kwamen in een totaalgebeuren tot leven.
500 jaar Utopia
In 2016 was het precies 500 jaar geleden dat Thomas More zijn beroemde boek Utopia in Leuven liet drukken. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor een vier maanden durend cultureel festival dat bewoners en bezoekers onderdompelde in het utopisch denken.