New Horizons | Dieric Bouts Festival
Dieric Bouts, terug in Leuven
Na meer dan vijf eeuwen kwam de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven voor een stadsfestival met als rode draad ‘New Horizons'. Bouts bekeek de dingen vanuit een ander en vernieuwend perspectief en gaf in 2023 opnieuw een serieuze twist aan jouw kijk op kunst en cultuur.
Dieric Bouts verruimt je blik
Bouts verruimde vier maanden lang je blik, overal in Leuven. We verkenden nieuwe perspectieven tijdens de verbluffende openingsweek, de internationale Bouts-tentoonstelling in M Leuven, het eerste 4D-muziekfestival in België, baanbrekende performances, expo's en zoveel meer.
START!
We startten het festival met een overname van de Leuvense straten en plaatsten we samen met 30CC de openbare ruimte in een ander perspectief. Voorbijgangers kregen een lichte verstoring van de werkelijkheid met internationaal topcircus, blikverruimende 3D-straatkunst, augmented reality, ontmoeting en feest.
DIERIC BOUTS. Beeldenmaker
Expo M Leuven
Grote trekker van het stadsfestival was de internationale overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien kreeg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.
Blikverruimende expo's
Kennis aan de ketting | expo Universiteitsbibliotheek
Dieric Bouts en fake news hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. En mensen hadden ook destijds al te maken met de (on)betrouwbaarheid van informatie.
Kennis aan de ketting was een verfrissend en hedendaags tentoonstellingsconcept met de stemmen van Rudi Vranckx, Yasmien Naciri en Michaël Opgenhaffen. Wat was en is de prijs van kennis, vroeger en nu? En was er rond 1500 ook al sprake van fake news? De tentoonstelling liet op een verhelderende manier zien welke rol wetenschap speelde en speelt bij de discussie over fake news, misleidende informatie en (on)betrouwbare bronnen.
Bouts and beyond | expo stadhuis Leuven
In Bouts and beyond maakte je kennis met Dieric Bouts en zijn bijzondere band met het Leuvense stadhuis. In het zog van Bouts wandelde je door verschillende historische zalen van het stadhuis. Authentieke archiefstukken en audiovisuele installaties namen je mee langs verhalen, figuren en perspectieven van 1468 tot nu.
Een stadsfestival met blijvende impact
Permanente muurschilderingen van Leon Keer en Evert Debusschere
Leon Keer maakte speciaal voor het stadsfestival een monumentale 3D-muurschildering geïnspireerd op het werk van Dieric Bouts. Het werk van Keer nodigt toeschouwers uit om met hun smartphone de interactie aan te gaan: via een 'augmented reality'-app wek je de muurschildering tot leven.
De jonge kunstenaar Evert Debusschere creëerde een nieuwe muurschildering nabij de plaats waar de woonplaats en het atelier van Dieric Bouts was. Debusschere deelt met Bouts een fundamenteel raakvlak, namelijk een focus op het landschap.
Fringe | expo- en performanceparcours
Op verschillende locaties in de stad brachten 11 organisaties uit verschillende disciplines straf werk van onder de radar, met Dieric Bouts als guide from the past. Ongekende en nieuwe stemmen verrasten tijdens performances en in een indrukwekkend expoparcours.
Ocean Of Sound | eerste 4DSOUND-festival in België
Ocean Of Sound was het eerste muziekfestival in België dat gebruik maakte van 4DSOUND-technologie. In een zaal met 48 luidsprekers werd je ondergedompeld een oceaan van geluid. Ruimtelijke liveshows, intieme luistersessies in het donker en een vierdimensionale clubnacht: zoals Bouts in zijn tijd een pionier was in perspectiefschilderkunst, zo zorgt 4DSOUND vandaag voor nieuwe perspectieven in muzikale beleving!
Opstap naar Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030
Met het stadsfestival dat als thema nieuwe horizonten heeft, is onze blik meer dan ooit gericht op de toekomst. Het is dan ook een belangrijke stapsteen binnen de ambities van Leuven om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden.
Ontdek onze voorgaande projecten
KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
In het najaar van 2021 liet KU[N]ST Leuven de bigbangtheorie opnieuw knallen met een veelzijdig festivalprogramma over onze verwondering voor het ontstaan van de kosmos.
Vijf eeuwen Arenberg
Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. In het najaar van 2018 stroomde er drie maanden lang blauw bloed door Leuven. De veelzijdigheid en invloedrijke rol van dit markante geslacht vormde de rode draad tijdens het Arenberg Festival. De meest bijzondere verhalen kwamen in een totaalgebeuren tot leven.
500 jaar Utopia
In 2016 was het precies 500 jaar geleden dat Thomas More zijn beroemde boek Utopia in Leuven liet drukken. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor een vier maanden durend cultureel festival dat bewoners en bezoekers onderdompelde in het utopisch denken.
Vesalius kruipt onder je huid
In 2014 kroop Vesalius onder de huid van de Leuvenaars. De stad gaf de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart was de tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in M – Museum Leuven.