Ontketen een Big Bang in Leuven

Er komt een nieuw kunstwerk in Leuven. Maar wat het wordt. Wie het maakt. En waar het komt te staan. Dat weet nog niemand...

Wat?

Big Bang 2021 laten zinderen in de straten. Dat is de ambitie van dit project. Samen met alle Leuvenaars willen we een nieuw kunstwerk in de stad plaatsen. En zo een artistieke Big Bang realiseren in het straatbeeld!

Hoe?

Op verschillende participatieavonden brengen we Leuvenaars bij elkaar. Jong, oud. Werkende mensen, studenten. Iedereen kan bijdragen aan het nieuwe kunstwerk. Het is niet de stad die de opdracht geeft. Maar de Leuvenaars. Zij kiezen samen wie, wat en waar het kunstwerk komt.

We worden hierin begeleid door De Nieuwe Opdrachtgevers. Een internationale organisatie die gelooft dat iedereen opdrachtgever kan worden voor een kunstwerk. Zij verscherpen samen met de Leuvenaars de vraag voor de kunstenaar. En gaan dan op zoek naar de juiste kunstenaar om het werk te maken.

Wat zijn de volgende stappen?

Op 4 februari 2020 lanceerden we het project. Zo'n 100 Leuvenaars daagden op. Zij gaven al hun eerste ideeën over het kunstwerk. En dachten na over mogelijke locaties. Met hen gaan we nu verder.

De groep bestaat uit ambassadeurs enerzijds en een kleinere kern van opdrachtgevers anderzijds. Het is aan de opdrachtgevers om de vraag en de locatie te verfijnen. Hiermee zullen ze naar een kunstenaar stappen. Die op zijn beurt een voorstel zal uitwerken. Dit alles zal afgerond zijn in het voorjaar van 2021. De ambassadeurs blijven intussen nauw betrokken en dragen de boodschap over het kunstwerk mee uit.

In de zomer en het najaar van 2021 zal het kunstwerk gebouwd worden. Om tijdens het stadsfestival Big Bang 2021 ingehuldigd te worden.

Volg alles op de voet

Blijf je graag op de hoogte van dit project? Dat kan op verschillende manieren!