M Leuven

Bouts 2023. New Perspectives

29 Sep 2023 - 14 Jan 2024

In het najaar van 2023 neemt het stadsfestival ons mee in de wereld van Dieric Bouts, ongetwijfeld Leuvens belangrijkste schilder. We gaan op zoek naar de sporen die Bouts als kunstenaar uit de 15de eeuw naliet en naar hoe vernieuwend hij was in zijn tijd. Maar we gaan ook ontdekken hoe inspirerend hij vandaag nog steeds is voor de wereld van kunst, cultuur en wetenschap.

Bouts 2023. New Perspectives

Toptentoonstelling in M Leuven

In M Leuven zal een grote internationale Bouts-tentoonstelling te zien zijn. Zijn werk en impact in de 15de eeuw en daarna zien we op deze boeiende tentoonstelling met een historisch en hedendaags luik. Het samenbrengen van een indrukwekkend aantal internationale bruiklenen maakt deze tentoonstelling bijzonder uniek. Deze transhistorische expo geeft perfect weer wat de figuur van Dieric Bouts typeert: het onderzoekende, het vernieuwende, de open en nieuwsgierige blik. Deze mindset vormt meteen de inspiratiebron van het veelzijdige programma van het stadsfestival vol nieuwe perspectieven.

Een stadsbreed topevenement

De centrale tentoonstelling maakt deel uit van een breder cultureel programma dat naar goede traditie het resultaat is van een dynamische samenwerking met partners uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld van Leuven en daarbuiten.

Wat maakt Bouts in 2023 nog steeds zo fascinerend? Hij wordt gezien als vernieuwende schilder en het wetenschappelijke vluchtpuntperspectief danken we mede aan hem. Dit nieuwe perspectief inspireerde kunstenaars door de eeuwen heen. Hij toonde hiermee dat wie de wereld vanuit een ander of nieuw perspectief bekijkt, daardoor meer ziet. Dit is ook het startpunt van het stadsfestival; Een uitnodiging om met een nieuwe blik te kijken naar de wereld van kunst en cultuur.

“Een uitnodiging om met een nieuwe blik te kijken.”

Bouts wie?

Dieric Bouts is allicht een verrassende hoofdrolspeler van het stadsfestival in 2023. Bij het brede publiek is hij iets minder bekend. Dat Bouts een enorme impact en kunsthistorische betekenis heeft, erkennen internationale experts. Hij is misschien wel de belangrijkste schilder en Vlaamse Meester die Leuven heeft gehad. Zijn werken zie je dan ook in topmusea zoals de Alte Pinakothek in München, het Prado in Madrid, The National Gallery in Londen en het Philadelphia Museum of Art.

In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn nog twee kunstwerken in situ te zien, in de context waarvoor ze gecreëerd werden: het ‘Laatste Avondmaal’, het meesterwerk van Bouts, en de ‘Marteling van de Heilige Erasmus’. Deze twee topwerken komen tijdens het stadsfestival tijdelijk naar M Leuven en de Sint-Pieterskerk wordt het toneel van een hedendaagse artistieke transformatie. Binnenkort meer nieuws!

Opstap naar Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030

Met het stadsfestival dat als thema ‘Nieuwe Perspectieven’ heeft, is onze blik meer dan ooit gericht op de toekomst. Het is dan ook een belangrijke stapsteen binnen de ambities van Leuven om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden.