New Horizons | Dieric Bouts Festival
Dieric Bouts, terug in Leuven
Na meer dan vijf eeuwen komt de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven voor een stadsfestival met als rode draad ‘New Horizons'. Verken nieuwe horizonten en verruim je blik tijdens de verbluffende openingsweek, de internationale Bouts-tentoonstelling in M Leuven, het eerste 4D-muziekfestival van België, baanbrekende performances, expo’s, clubnights en zoveel meer.

Dieric Bouts verruimt je blik
Laat je vier maanden lang inspireren door Dieric Bouts! Verruim vanaf vrijdag 22 september je blik met New Horizons | Dieric Bouts Festival, overal in Leuven.
DIERIC BOUTS. Beeldenmaker
Expo M Leuven I 20.10 > 14.01
Grote trekker van het stadsfestival is de internationale overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.
Tickets beschikbaar vanaf juni!
“Een uitnodiging om met een nieuwe blik te kijken.”
Bouts wie?
Dieric Bouts (ca. 1410-1475) mag je gerust in één adem noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden. Hij is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. Al in zijn tijd verruimde hij zijn blik door nieuwe horizonten te verkennen. Hij was bijvoorbeeld een van de eerste kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden die het wetenschappelijke lijnperspectief succesvol hebben toegepast. Hij was een krak in landschapscomposities die de toeschouwer meenemen tot in de verte. En het zijn écht nieuwe horizonten want Bouts bouwt ongeziene, verbeeldingsvolle werelden. De schilder speelde ook in op het succes van de devotieportretten: een meer persoonlijke geloofsbeleving waarbij het voorbeeld van Christus als levensleidraad geldt.
Zijn werken zie je in topmusea zoals het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid, The National Gallery in Londen, het Fine Arts Museum of San Francisco en de Alte Pinakothek in München. In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn nog twee meesterwerken van Bouts te zien. 'Het Laatste Avondmaal' en 'De marteling van de Heilige Erasmus'. Deze twee topwerken verhuizen tijdens het stadsfestival tijdelijk naar M Leuven voor de grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts.
Opstap naar Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030
Met het stadsfestival dat als thema nieuwe horizonten heeft, is onze blik meer dan ooit gericht op de toekomst. Het is dan ook een belangrijke stapsteen binnen de ambities van Leuven om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden.