NEW HORIZONS FESTIVAL | Dieric Bouts, terug in Leuven

22 Sep 2023 - 14 Jan 2024

Bouts is helemaal terug. Na meer dan vijf eeuwen komt Vlaamse Meester, Dieric Bouts, terug naar Leuven met het stadsfestival ‘New Horizons’. Verleg samen je grenzen tijdens de verbluffende openingsweek, de internationale Bouts-tentoonstelling in M Leuven, het eerste 4D-muziekfestival van Vlaanderen, baanbrekende performances, expo’s, clubnights en zoveel meer. Vier maanden lang is Leuven all about Bouts.

NEW HORIZONS FESTIVAL | Dieric Bouts, terug in Leuven

DIERIC BOUTS. Beeldenmaker

Expo M Leuven I 20.10 > 14.01

In het najaar van 2023 presenteert M een grote internationale overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.

Tickets beschikbaar vanaf juni!

NEW HORIZONS FESTIVAL

Een stadsbreed topevenement

De internationale toptentoonstelling over Dieric Bouts in M Leuven maakt deel uit van een breder stadsfestival dat naar goede traditie het resultaat is van een dynamische samenwerking met partners uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld van Leuven en daarbuiten.

Dieric Bouts komt terug naar Leuven met het stadsfestival ‘New Horizons’ om te doen waar hij meer dan vijf eeuwen geleden ook meester in was: grenzen verleggen. De 15de-eeuwse Vlaamse Meester bekeek de dingen graag op een andere manier. Tijdens het stadsfestival zal hij ook jouw kijk op kunst en cultuur een serieuze twist geven. Vier maanden lang is Leuven all about Bouts.

“Een uitnodiging om met een nieuwe blik te kijken.”

Bouts wie?

Dieric Bouts (ca. 1410-1475) mag je gerust in één adem noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden. Hij is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. Waarom Bouts in zijn tijd al een echte spraakmaker was? Hij was een van de eerste kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden die het wetenschappelijke lijnperspectief succesvol hebben toegepast. Hij was een krak in landschapscomposities die de toeschouwer meenemen tot in de verte. En het zijn écht nieuwe horizonten want Bouts bouwt ongeziene, verbeeldingsvolle werelden. De schilder speelde ook in op het succes van de devotieportretten: een meer persoonlijke geloofsbeleving waarbij het voorbeeld van Christus als levensleidraad geldt.

Zijn werken zie je in topmusea zoals het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid, The National Gallery in Londen, het Fine Arts Museum of San Francisco en de Alte Pinakothek in München. In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn momenteel nog twee meesterwerken van Bouts te zien. Deze twee topwerken verhuizen tijdens het stadsfestival tijdelijk naar M Leuven.

Opstap naar Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030

Met het stadsfestival dat als thema nieuwe horizonten heeft, is onze blik meer dan ooit gericht op de toekomst. Het is dan ook een belangrijke stapsteen binnen de ambities van Leuven om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden.